tiistaina, joulukuuta 20, 2005

Kalifornian elämää

Anonyymi kirjoittaja toivoi, että kirjoittaisin enemmän siitä minkälaista täällä on. Hyvä idea.

Asun Balboa Parkin pohjoispäädyssä, ihan Park Boulevardin vieressä. Asunto on pienessä oikein mukavassa rivitaloyhteisössä, joka on Suomessakin paljon puhuttu aidattu yhteisö. Pihaan pääsee siis ainoastaan ovikoodilla. Aika erilainen tämä paljon puhuttu aidattu yhteisö on niistä mielikuvista, joita sana Suomessa herättää. Taloyhtiössä on asuntoja kahdessa kerroksessa, yhteensä ehkä 40-50. Asukkailla on pieni oma kuisti ja talojen välissä kiemurtelevat kapeat kävelytiet.

Itselläni meni hyvän aikaa hahmottaa, että tämä tosiaan on aidattu yhteisö. Täällä ei ole yksityisiä vartijoita, ei autoteitä, vaan pieni rivitaloyhteisön piha, joka on aidattu luvattomilta tulijoilta. Oikeastaan kyseessä on sama asia kuin siinä, että kerrostalojen ulko-ovi on lukossa. Ainoastaan ne, jotka tietävät ovikoodin,pääsevät sisälle.

Individualistina toki kannatin aiemminkin aidattujen yhteisöjen sallimista Suomessa, mutta en nähnyt niille mitään järkevää syytä. Ehkäpä niille ei olekaan, mutta väittäisin että kun suomalaiset puhuvat aidatuista yhteisöistä he eivät ajattele pientä rivitaloyhteisöä, jonka piha on aidattu, vaan jotain suurempaa aluetta, jossa on autoteitä, vartijoita ja muuta vastaavaa - ei pientä rivitaloyhteisöä, johon pääsy kutsumattomilta vierailta on estetty. Mielikuvat siis pettävät.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oon kattonu Google Earthin kautta Kaliforniaa. Siellä ei taida olla rivitaloja-asuntoja kovinkaan paljon?


Aidatut omakotitaloyhtöiset voisivat olla Suomessakin varsin hyödyllisiä. Jokaisen ei tarvitsisi ostaa omaa ruohonleikkuria, koska yhteisön keskellä voisi olla jokin yhteinen varastorakennus, josta voi hakea leikkurin tarvittaessa. Muitakin välineitä sinne toki vois laittaa.

Tietysti erilaisten resurssien jakaminen onnistuu ilman aidattua yhteisöäkin, mutta se olisi huomattavasti epäkäytännöllisempää. Sitä paitsi, jos asukkaat vaihtuvat, niin voi tulla kiistaa omistus- ja käyttöoikeuksista yms.

Itse ainakin uskoisin, että aidatuissa pienyhteisöissä hankittaisiin yhteisiä resursseja melko paljonkin.