torstaina, tammikuuta 19, 2006

Kilpailukieltosopimukset

Tulin tässä miettineeksi yrityksissä usein käytettyjä kilpailukieltosopimuksia. Työntekijän kannaltahan onglema kilpailukieltosopimuksessa on se, että hänen on vaikea työsopimuksen tekovaiheessa sanoa, ettei suostu tällaiseen; sehän antaisi, tai ainakin vaikuttaisi antavan signaalin, että mahdollisesti ei aio viipyä kauan, vaan jopa suunnittelee jo uuden työpaikan etsimistä.

Yksi vaihtoehto tällöin olisikin seuraava. Jos työnantaja vaatii esimerkiksi 6kk kilpailukieltosopimusta, niin työntekijä vaatii tällöin työsopimukseen merkittäväksi minimissään 6kk palkka irtisanomiskorvaukseksi kaikissa niissä tapauksissa, joissa työnantaja irtisanoo työntekijän. Tämän pitäisi vieläpä olla täysin kohtuullista, kun otetaan huomioon se, että työnantaja haluaa päätösvallan työntekijän työllistymisestä vielä tuolta kuudelta kuukaudelta.

Metodi voisi siis olla sosiaalisesti helpommin hyväksyttävä tapa rajoittaa kilpailukieltosopimusten käyttöä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Tämän pitäisi vieläpä olla täysin kohtuullista, kun otetaan huomioon se, että työnantaja haluaa päätösvallan työntekijän työllistymisestä vielä tuolta kuudelta kuukaudelta."

Eikö tuo kilpailukieltosopimus tarkoita vain sitä, että ei saa perustaa omaa kilpailevaa yritystä?

Martin-Éric kirjoitti...

Laissa lukee nimenomaan se, että on työnantajan velovollisuutena maksaa työntekijälle kuukausipalkkakorvauksia, mikäli kilpailukieltosopimusaika ylittää kaksi kuukautta. Tähän kahden kuukauden korvattomaan jaksoon kuuluu kuukauden tavalista lomarahaa, jonka jälkeen lasketaan kuukauden "omavastuaikaa".

Mikko Särelä kirjoitti...

Käsittääkseni Suomessa kilpailukieltosopimus kieltää myös muissa yrityksissä vastaavan työtehtävän vastaanottamisen. Suomessa ongelma ei sinänsä ole kauhean suuri, koska sopimukset on rajoitettu suhteellisen tiukasti avainhenkilöihin ja maksimikorvaus on muistaakseni 6kk palkka.

Martin, en tiennytkään tätä. Tarkoittanet, että ensimmäinen kuukausi on normaali irtisanomisaika, vai jotain muuta? Sinänsä tuo ei muuta omaa katsantokantaani; jos työnantaja haluaa määrätä omasta työllistymisestäni tilanteessa, jossa minut irtisanotaan, niin maksakoot minulle täyden palkan ajalta, jota haluavat kontrolloida.