Nigerissä on käynnissä nälänhätä. Tästä kertoo mm. Washington Post, CNN, Worldbank ja monet muut. Globalisaatioinstituutilla on mielenkiintoinen ehdotus ongelman ratkaisemiseksi.
Näyttää siltä, että Nigerissä ei ole varsinaista (ruokapulaa. Kaupoissa on ruokaa, mutta hinnat ovat liian korkeita huonon sadon ja länsimaiden maatalousprotektionismin köyhdyttämille paimentolaisille. Maataloustuotteiden hinnat ovat nousseet sekä siksi, että valtiovalta on asettanut uuden 19% veron niille ja siksi, että huonon sadon vuoksi ruokaa joudutaan tuomaan ulkomailta.
Toisin sanoen, maan infrastruktuuri toimii riittävän hyvin tuodakseen paikalle riittävässä määrin ruokaa, mutta kaikilla ihmisillä ei ole varaa ostaa. Länsimaissa on tapana antaa köyhälle, työttömälle ihmiselle rahaa, jolla tämä voi sitten ostaa tarvitsemansa ruoan. Ehkäpä samaa periaatetta pitäisi soveltaa tässäkin. Kehitysapu voitaisiin jakaa köyhille suoraan euroina ja dollareina ja nämä voisivat sen jälkeen kävellä paikalliseen kauppaan ostamaan tarvitsemansa ruoan.
Rahan jakaminen väestölle on helpompaa ja nopeampaa kuin yrittää järjestää ruokakuljetuksia paikan päälle. Lisäksi kauppiailla on insentiivit tuottaa juuri sellaista ruokaa kuin ihmiset haluavat ja kykenevät kustantamaan mahdollisimman tehokkaasti. Raha-apu ei ainoastaan parantaisi köyhien ihmisten kärsimystä nopeammin ja tehokkaammin kuin ruoka-apu, vaan se myös kehittäisi maan taloudellista infrastruktuuria ja auttaisi ehkäisemään tällaisia ongelmia tulevaisuudessa.
Sen sijaan ruoka-avun lähettäminen pahimmassa tapauksessa tuhoaa paikallisen kauppiaiden mahdollisuudet halvan ruoan toimittamisessa, koska ilmainen vaihtoehto syö markkinat ja näin luo ongelmia pidemmällä aikavälillä.
Lähettäkäämme Nigeriin siis rahaa ja jaetaan se sitä tarvitseville sen sijaan, että ostaisimme kallista Eurooppalaista ylituotantoruokaa ja dumppaisimme sen kehitysavun nimikkeellä nälkää näkeville.
It seems that there is in fact no shortage of food in Niger. It's shortage of money that is the problem. Because of bad harvest last year and because of European Union's agricultural policies, the
The Amazon nuclear project
1 tunti sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti